Om Behøvlet
I december 2018 startede jeg Behøvlet - et kreativt snedkeri i landsbyen Saunte, der ligger i udkanten af Hornbæk. Jeg har 20 års erfaring bag mig med at arbejde i træ, og Behøvlet er resultatet af min barnedrøm om at skabe mine egne ting.
Jeg er en trænørd, og jeg nyder at arbejde i hårdt træ. Åretegninger og farvespil gør træet til et kunstværk i sig selv, og jeg ser det som min opgave at fremhæve træets unikke og æstetiske kvaliteter.
Behøvlets design er kendetegnet af linjer, symmetri og kontrast mellem træsorter. De gennemgående linjer minder om dem, der kendetegner originale surfboards, de såkaldte ‘stringers’, der gør surfbrædderne både holdbare og flotte.
På min hjemmeside kan du købe udvalgte produkter i shoppen, og du kan kontakte mig, hvis du gerne vil bestille noget ganske særligt til din bolig. Du kan læse mere og se eksempler på bestillinger her.
Jeg har ingen faste åbningsdage, men det er muligt at komme forbi alle ugens dage inklusiv weekender efter aftale. Du finder min adresse og mine kontaktoplysninger her.
På gensyn,
Bjørn Madsen
Hvad betyder behøvlet?
Behøvling var en skik og en ceremoni, der blev opfundet og anvendt af snedkere til brug ved svendeindvielse fra omkring 1600-tallet og til starten af 1800-tallet. Snedkerlærlinge skulle “behøvles” for at blive rigtige, respekterede snedkere - de skulle ændres fra en rå træklods til en smuk søjle, hvis fornemmeste funktion var at bære på en tung byrde, nemlig at føre det fine håndværk videre.
Behøvling foregik ved, at lærlingene blev lagt op på en høvlbænk, hvorefter de ældre snedkere “bearbejdede” dem med overdimensionerede værktøjer.
De lærlinge, der havde gennemgået den endelige cermoni, blev således “behøvlet”. Først herefter kunne de kalde sig selv snedkere og påbegynde erhvervet som professionelle og respekterede håndværkere.
Var man ikke en dygtig nok håndværker, blev man ikke behøvlet og istedet anset som værende ubehøvlet.